torsdag, april 25, 2024
 



Lyktestolpen i et nytt lys



Med 5G-wifi, sensorer, kamera og plass til kommersielle tjenester, bygger belysningsgiganten Signify ny infrastruktur inn i den gamle, gode lyktestolpen.

Før kunne det være litt skummelt å gå hjem når det var mørkt. Da var det stas med gatelykten, der den en blåfrossen vinternatt tålmodig fulgte deg hjem som en slags vennlig politikonstabel med stor lommelykt. Hos Signify lighting har de pusset opp den gamle politikonstabelen, og samtidig tatt veibelysning inn i et nytt, digitalt århundre.


Den nye gatelykten, BrightSites «smart pole», er skreddersydd for Smart cities-konseptet, og er – foruten en kontrollerbar energieffektiv LED-belysning – ment å fungere som en kommunikasjonssentral for mange ulike tjenester i byen:

• Smart pole er en plattform klar for 4G eller 5G og wifi-infrastruktur i området.
• Belysningssystemet kommer med «et bredt utvalg» av IoT-sensorer og kameraer, som sikrer området for innbyggerne og gir myndighetene innsikt i hendelser mens de skjer.
• BrightSites har også plass til digitale slikt og oppslagstavler, som enten kan brukes til informasjon eller leies bort for reklame eller annen markedsføring.
• Selve stolpens eksteriørdesign kan endres og tilpasses byens estetikk, og det er også plass til flere antenner eller andre tekniske installasjoner inne i stolpene.

En «alt-i-ett»-løsning
De fleste komponenter i «byens digitale ryggrad» er utilstrekkelige til å møte mange av dagens og morgendagens moderne tilkoblingsbehov, mener de hos Signify. Blant annet kan sensorer måle luftkvalitet, og registrere støy- og ulykkeshendelser.

De nye BrightSites IoT-stolpene oppgraderer gatelys fra å være et traust kommunalt verktøy til et kostnadseffektivt dynamisk datapunkt, trådløs tilkoblingsnøkkel og miljømonitor. Signify kaller den en «alt-i-ett»-løsning, som utover belysning og infrastruktur også kan generere inntekter for kommunen, gjennom å fungere som vert for kommersielle tjenester.

– Vi har vesentlig oppgradert våre smarte gatelykter. Dette leverer på løftet om å gi innbyggerne fremtidens smarte by – forvandle det beskjedne gatelyset til en plattform for å levere smarte bytjenester, sier daglig leder for Signifys BrightSites-enhet, Musa Unmehopa.

Litt skummelt er det fortsatt
BrightSites gatelykter er allerede installert i enkelte byer, som San Jose i USA og Hospitalet i Spania. Der mener byråd for kultur og innovasjon, David Quirós, at de nye gatelyktene «har gitt oss mulighet til å forvandle offentlige rom ved å integrere teknologien sømløst inn i borgernes hverdag».

Spørsmålet blir hvor sømløst fremtidens borgere ønsker å ha denne teknologien integrert i hverdagen. Den gamle politikonstabelen med lommelykt bør helst ikke bli en skummel onkel politi. I byer som Berlin og Toronto er borgerne blitt mer kritiske til informasjonshungrige myndigheter, som setter opp «smarte» trafikklys og andre, potensielle overvåkingstjenester.

Blant «plug-in»-modulene tilgjengelig for BrightSites finner vi:
• Kameraer, «som kan observere veiforhold for å forbedre trafikkstrømmene, veilede vedlikeholdsbeslutninger og nødetater ved utrykning».
• Smartmikrofoner, «utstyrt med avansert mønstergjenkjenning», som «kan utløses av støy forbundet med antisosial atferd som skriking, bilalarmer, bryte glass eller til og med skytevåpen». Gatelyset dimmer da opp lyset automatisk, tar opp lyd og varsler nødetatene.

I Toronto har aktivister døpt Googles “Smart city”-prosjekt Sidewalk Labs for «overvåkingskapitalisme», og bedt byen omgjøre vedtaket om å ferdigstille det høyt profilerte boligbygge- og infrastrukturprosjektet i bydelen Quayside, melder The Guardian.

Musa Unmehopa forteller at Signify er svært opptatt av personvern, og følger det europeiske GDPR-direktivet, som de mener er det strengeste personvern-regelverket i verden akkurat nå.

BrightSites gatelykter er kommersielt tilgjengelig globalt. Denne artikkelen er basert på en tur til Signifys hovedkvarter i Eindhoven, Nederland. Turen ble finansiert av Signify.




lyktestolpe.jpg

Landskap for lekende voksne vinner Statsbyggpris

Man blir aldri for gammel for å leke, mener Pia Insulán. Ideene hennes for elvebredden i Lillestrøm gjør henne til årets vinner av Statsbyggs ... les mer

Kunstpuslespillet til det nye regjeringskvartalet legges i låve i Lier

Stein fra hele landet skal bli kunst på bakken i Regjeringskvartalet. I en låve i Lier legger kunstneren stein på stein for å skape noe unikt og ... les mer



Bustader der du kan feste røter vinn Statsbyggpris

Statsbygg sin studentpris for arkitektur 2023 går til Nora Håskjold og Magnus Gjesdal ved Bergen arkitekthøgskole. Med eit bufellesskap for ... les mer

Statsbygg-prosjekter brukte 128 millioner mindre enn rammen

Statsbygg brukte 128 millioner kroner mindre på byggeprosjektene som ble ferdigstilt i fjor enn vedtatt i styringsrammen. Det viser Statsbyggs ... les mer



Bygginga av nytt kontrollsenter startar til sommaren

Statsbygg har skrive kontrakt på 165 millionar kr med Mesterbygg Ringerike for det nye regjeringskvartalet sitt eksterne kontrollsenter, som skal ... les mer

Nå er Picassos "Fiskerne" en del av A-blokken

I over tre år har den store betongtavlen med Pablo Picassos «Fiskerne» stått midlertidig i en kasse på innsiden av byggegjerdet i ... les mer


Klar for videre faser i NTNU Campussamling

Prosjektet som skal samle fagmiljøene ved NTNU på Gløshaugen i Trondheim, går nå inn i en fase med videre prosjektutvikling- og gjennomføring. ... les mer

Veidekke bygger kontorbygg i Haugesund

Veidekke har fått i oppdrag å oppføre et miljøsertifisert kontor- og næringsbygg på kaipromenaden i Haugesund for Smedasundet Sytti7 AS (Caiano ... les mer


Statsbygg opnar gateutstilling med cowboy-fotografiar

Lei av trauste byggegjerde? No kan du sjå fire fotografi av Vibeke Tandberg når du går forbi byggeplassen til det nye Regjeringskvartalet.

... les mer
Statsbygg kjøper forskningsutstyr for 1,3 milliarder kroner

Statsbyggs største enkeltstående byggeprosjekt, Livsvitenskapsbygget, er i startgropen for storstilt innkjøp av utstyr og inventar. Statsbygg skal ... les mer


Syv ukers skoleturnè for yrkesfag

Et team fra Veidekke legger i dag ut på langtur for å møte elever på ungdomsskoler og videregående skoler fra Agder i sør til Trøndelag i nord. ... les mer

Blir Norges mest miljøvennlige universitetsbygg

Statsråd Karianne Tung er fornøyd med spleiselaget, som skal sørge for at kontor- og undervisningsbygget til Norsk havteknologisenter i Trondheim ... les mer





Veidekke: Verdens første asfaltfabrikk på hydrogen
Startskudd for NTNU Campussamling

D-blokka har nådd høgda si
Statsbygg har laget Samspillsboka

Delte Statsbyggs studentpris i Bergen
Veidekke: Konsernets miljøpris for 2023 til Vei...

Skanska blir entreprenør på C-blokken
Markerte ferdigstillelse av Logistikkbygget ved...

Rekordhøy bevilgning til bygging
Regjeringen styrker arbeidet med energieffektiv...

Grønt lys for Tønsberg tinghus
Konkurranse om minnested i Regjeringskvartalet

Når Veidekke flytter inn i 2024 skal de kunne s...
Imponerende løsninger fra Statsbyggs Summer Int...

Byggavfall blir klimavennlig jord
Grunnstenen på plass for Norsk havteknologisenter

Ny direktør for Statsbyggs utenlandseiendommer
Grønt lys for NTNU Campussamling

 
 
 
 

 Fylketbygges.no, Vikebuktvegen 17, 6392 Vikebukt
Org.nr. NO 898072622 MVA, Tlf.: 466 13 489
E-postadresse: frisvoll@gmail.com
Ansvarlig redaktør: Odd Einar Frisvoll
 
 
(C) Fylket bygges
123movies