fredag, mars 29, 2024

Prosjekt

Minimize



Nytt avløpsrenseanlegg for Kristiansund kommune



N
år fellesferien står for døren skal mye av det bygningsmessige ved det  nye renseanlegget på Hagelin etter planen stå ferdig. 

Bakgrunn
Med bakgrunn i EUs vanndirektiv som ble implementert i norsk lovverk i 2008, ble det klart at Kristiansunds eksisterende silanlegg måtte erstattes. Målsettingen i vanndirektivet er at alle vannforekomster skal ha minimum "god miljøtilstand" innen 2020.


I 2006 ble forurensningsforskriften vesentlig endret, noe som spesielt fikk konsekvenser for kystkommunene i Norge. For Kristiansunds bykjerne, med over 10 000 pe tilknyttet, er kravet sekundærrensing. Hvis forutsatt gode resipentforhold kan Fylkesmannen gi dispensasjon – og dermed noe lempelige rensekrav (primærrensing).
Vurderingen som ble gjort i forhold til Kristiansund sin situasjon var at de nye rensekravene gjorde det økonomisk fordelaktig med færre anlegg i forhold til investerings- og driftskostnader. Det ble derfor gjort grundige vurderinger i forhold til antall anlegg og plassering av anlegg.

Etter grundige vurderinger av resipientforhold, tilgjengelig areal, hensyn til omkringliggende boliger osv. ble det konkludert med  ny avløpsstruktur  med ett renseanlegg på Hagelin.

Det ble videre, etter vurderinger av alternative renseprosesser, konkludert med at Sedimentering var å foretrekke fremfor Flotasjonsanlegg. 

Investeringskostnader på anlegget er ca. 100 mill kroner, og årlige drifts- og vedlikeholdskostnader blir ca 4.000.000 kroner. 

Det er Lønnheim Entreprenør  som har generalentreprisen på bygg og grunnarbeid. Byggestart var i mars 2015. Maskinentreprisen er ivaretatt av Aqwa AS, som starter prøvedrift av anlegget på høsten.

Byggetomten er et nedlagt avfallsdeponi der det er tatt hensyn til forurensinger og dårlige fundamenteringsforhold. Det er også foretatt luktspredningsanalyser da området ligger relativt sentralt i Kristiansund, og det må unngås at anlegget gir luktplager for beboere i området. Gjennomslag til overflaten sommerstid skal unngås gjennom å plassere utslippet slik at det er akseptabelt i forhold til vannmiljøet i resipienten.

Vi gratulerer Kristiansund kommune med nytt renseanlegg og takker for oppdraget!

Klikk på modulene under for å lese mer om de involverte aktørene:
























 Fylketbygges.no, Vikebuktvegen 17, 6392 Vikebukt
Org.nr. NO 898072622 MVA, Tlf.: 466 13 489
E-postadresse: frisvoll@gmail.com
Ansvarlig redaktør: Odd Einar Frisvoll
 
 
(C) Fylket bygges
123movies