torsdag, mars 28, 2024

Prosjekt

Minimize



Nye Haukås skole i Elnesvågen

Nye Haukås skole ligger sentralt til i Elnesvågen sentrum. Den nye skolen som overleveres 8. august er en barneskole fra 1 til 7. klasse med ca 245 elever i inneværende skoleår. Det er ca 45 ansatte ved skolen.

Mot den urbane siden og hovedgata fremstår bygget med sine tre etasjer som en del av rekken med store bygg videre bortover i sentrum, mens mot utearealene og idrettsplassen er volumene kun to etasjer og fremstår som mindre individuelle bygg og hjemsted for de respektive trinnene.

Den nye skolen der Christie & Opsahl har hatt totalentreprisen føyer seg inn i rekken av relativt store, horisontale bygg i sentrum av Elnesvågen, men samtidig er det skalert ned slik at bygget også kommuniserer med de mindre bygningene i nærheten. Denne nedskaleringen skaper et lekent spill med volumer.

Hustadvika kommune har fått statlig støtte til klimatiltak ved bygging av skolen. Totalt har Miljødirektoratet gitt 3,3 millioner kroner til prosjektet. Ingen stor del av den totale byggesummen på 232 millioner kroner, men likevel avgjørende for miljøsatsingen

Byggematerialene er i massiv tre, som har lavt klimagassutslipp. Også bæresystemet i bygget er massivt tre. Armeringen er 97 prosent resirkulert stål. Betongen er lavkarbobetong, som faktisk ble framstilt spesielt til dette bygget.

Haukås skole er lokalskolen for 1. til 7. trinn i Elnesvågen. I tillegg til å være sentrumsskole, skal bygget også fungere som grendahus og storstue på kvelds- og ettermiddagstid. Vi har derfor lagt alle utadrettede funksjoner ut mot den store adkomstplassen, med store vinduer inn til musikkrom, hjerterom med amfi, mat & helse samt håndverksfag. Det store hjerterommet ligger i kjernen av bygget, med direkte adkomst til alle skolens funksjoner og trinn. Alle trinnarealer har i tillegg egne innganger og garderober, med kort vei til utearealene nord for bygget.
 
Skolen er et massivtrebygg, der vi har jobbet systematisk for å få mest mulig eksponert tre inne i skolen. Tre i innemiljøet gir fordeler for helse og trivsel, i tillegg til å gi interiøret et varmt uttrykk. Utvendig har skolen fått en værhud av aluminiumsplater som reflekterer omgivelsene rundt, i kombinasjon med jernvitriolbehandlet malmfuru.
 
En stor sydvendt uteplass med et generøst uteamfi danner et inkluderende rom mellom volleyballhallen og skolens hjerte. Volleyballhallen vil fungere som samlingsplass f.eks. på 17.mai, og plassen utenfor vil gi rom for lek og samling.
 
Hustadvika kommune har vært en offensiv byggherre med høye miljøambisjoner for skolen. Dette har gitt et utfordrende og spennende prosjekt. For kommunen har det også vært viktig at skolen skal være med på å utvikle sentrum i Elnesvågen, og det synes vi at prosjektet har lyktes godt med.
 
«Vi i arkitektgruppa, Ola Roald Arkitektur AS og STREKEN AS, har hatt et veldig godt samarbeid oss i mellom, og vi har hatt et godt og givende samarbeid både med Christie AS og Hustadvika kommune» sier Ragnhild Amundsen i STREKEN AS. 

 

Vi gratulerer Hustadvika kommune med prosjektet og takker for oppdraget!

Klikk på modulene under og les mer om de som er involvert i prosjektet:

































 Fylketbygges.no, Vikebuktvegen 17, 6392 Vikebukt
Org.nr. NO 898072622 MVA, Tlf.: 466 13 489
E-postadresse: frisvoll@gmail.com
Ansvarlig redaktør: Odd Einar Frisvoll
 
 
(C) Fylket bygges
123movies