fredag, mars 29, 2024

Prosjekt

Minimize



Rema 1000 med nytt logistikksenter i Vagle i Sandnes



18.september åpnet REMA 1000 sitt nye logistikksenter på Vagle i Sandnes i Rogaland. Distribunalen er bygget for fremtiden og sentralt står et innovativt miljøkonsept som allerede har fått oppmerksomhet fra Verdensbanken. 


Lageret på 26 000 kvadratmeter etableres i det nye næringsområdet ved Ganddal Godsterminal der også Posten bygger sitt nye logistikksenter. Distribunalen skal forsyne REMA 1000 sine butikker på Sør-Vestlandet og snitt 980 paller som vil kjøres ut av den nye distribunalen hver dag. 

Bygget er moderne, automatisert og fremtidsrettet. For å kutte energiforbruket og utslipp er det utviklet et unikt miljøkonsept der ambisjonen har vært å flytte grenser for smarte energiløsninger. Konseptet har allerede utløst internasjonal interesse fra blant annet Verdensbanken, samt fått en nominasjon til Smartgridsenterets innovasjonspris. Det er første gang en slik løsning benyttes i et lagerbygg i Norge/verden, og prosjektet har fått støtte fra Enova. 

Opptil 100 prosent selvforsynt med solkraft
Sentralt i miljøkonseptet står utnyttelsen av fornybar energi. Bygget har 6337 kvadratmeter med solceller på taket og energien som genereres forvaltes i et system som kombinerer elektrisk- og termisk lagring.

Solkraftverket har en installert effekt på 1 MW som årlig vil produsere nærmere 1 GWh fornybar energi til distribunalen. Totalt dekker dette 25 prosent av det årlige energibehovet, og i perioder drives bygget kun på solkraft.     

For effektiv nyttiggjøring av den fornybare energien er bygget optimalisert for å lagre mest mulig av energioverskuddet. Lagringssystemet kan kjøres på ulike måter avhengig av årstid og byggets behov for kjøling eller varme. 

Dersom solcellene produserer mer elektrisitet enn bygget bruker, lagres det i batteribanken. Når batteriet er fullt vil en vanntank på 300 000 liter kunne lades med kjøleenergi. Tanken kan lagre opptil 1500 kWh, noe som tilsvarer 1,5 MWh termisk energi.

Værdata benyttes for å optimalisere bruk av energi
For å kunne optimalisere bruken av energien er det utviklet et datasystem for prognosestyring. Systemet er basert på maskinlæringsteknikker og benytter blant annet værdata, aktivitetsdata og historiske energidata for å kunne predikere forventet energibehov og -produksjon. 

Dette gir muligheten for å forutse mengden energi bygget har behov for til hvilken tid, slik at energien til enhver tid benyttes mest mulig effektivt. I tillegg fører det til mindre belastning på kraftnettet.

Leietaker: REMA Distribusjon Norge AS - avd Stavanger

BYGGHERRE: Login Vagle AS
TOTALENTREPRENØR: SV Betong 

Vi gratulerer Rema 1000 med det nye logistikksenteret og takker for oppdraget!

Klikk på modulene under for å lese mer om de involverte aktørene:

 

 





















 Fylketbygges.no, Vikebuktvegen 17, 6392 Vikebukt
Org.nr. NO 898072622 MVA, Tlf.: 466 13 489
E-postadresse: frisvoll@gmail.com
Ansvarlig redaktør: Odd Einar Frisvoll
 
 
(C) Fylket bygges
123movies