tirsdag, april 16, 2024

Prosjekt

Minimize



Tytlandsvik Aqua i Hjelmeland



Tytlandsvik Aquas nye postsmoltanlegg i Tytlandsvik i Hjelmeland kommune i Rogaland, skal står klart i desember 2018. Investeringsrammen for anlegget er 750 millioner kroner, og første byggetrinn utgjør omtrent 310 millioner kroner. Planen er at alt skal stå klart i 2022. Med på satsingen er oppdrettsgigantene Grieg Seafood og Bremsnes Seashore. Dette er en innovativ og offensiv satsning, og man tar en betydelig risiko, all den tid næringens rammer i svært høy grad er styrt av biologi og politikk. Det er vanskelig å spå en næring i rask utvikling.


Bygget skal inneholde kontor, møterom og to haller med fire produksjonskar i hver, og hvert av karene er på 20,5 meter i diameter og 5,5 meter dype. Hver av de åtte karene rommer 1905 kubikkmeter. I første byggetrinn skal det oppføres et bygg på 7500 kvadratmeter. Hver hall inneholder et svært effektivt renseanlegg (RAS). Byggetrinn 2 innebærer fire ekstra produksjonshaller som vil gi totalt 22 000 kvadratmeter nybygg. Totalt skal det 3000 tonn i byggetrinn 1 og 10.000 tonn byggetrinn 2 smolt i året. 

Det nye anlegget skal ta imot smolt på rundt 70-100 gram fra Fister Smolt og et av settefiskanleggene til Bremsnes Seashore. I Tytlandsvik er det saltvann i karene. Når fisken kommer fra Fister er den ferdig smoltifisert, altså tilpasset sjøvann.  De neste 4 mnd røktes fisken i Tytlandsvik. Fisken har da en snittvekt på ca. 600g, før den selges videre til oppdrettsselskap. Drivkraften bak dette nye anlegget på land er å redusere risikoen i produksjonen og utnytte kapasiteten bedre. Risikoen reduseres ved å korte ned laksens tid i sjø fra dagens 15-16 måneder til 10-11 måneder. Dermed kan behovet for behandlinger mot lakselus og risikoen for rømming, samt andre fiskehelseutfordringer bli redusert. Redusert produksjonstid og mindre svinn i sjøfase, sammen med økt tilvekst og utbytte for hver laksesmolt kan gi en teoretisk økt utnyttelse på 50 prosent. 

Anlegget er designet for Zero Water Change teknologi. I tillegg til mer tradisjonell resirkuleringsteknologi settes det inn ytterligere steg i vannbehandlingen som fjerner nitrat og fosfor fra vannet. Oppdrettsnæringen går utvilsomt i retning av å flytte større deler av verdikjeden på land gjennom å øke størrelsen på smolten før den settes i sjøen. 

Produksjonen skal starte i desember, og 10 ansatte gjør sine forberedelser til det. Planen er at første levering er 1. april 2019. 

BYGGHERRE: Tytlandsvik Aqua
TOTALENETREPRENØR: Veidekke Entreprenør

RIB, ARK, RIBr, ByggFys: Norconsult
Tekniske Fag: DNF
Stålarbeider: Stålteknikk
Tømrer og innredning: Moelven Modus
Taktekking: Icopal Tak
Vinduer: Tima Aluminium
Dører og Porter: Dør og Portsenter
Overflatebehandling: AcryliCon
Heis: TKS Heis
Byggeledelse: Prosjektil
Graving/Grunnarbeid: Stangeland Maskin
Rør i grunn: Odda Plast
Prosessanlegg: Aquatech Solution
Kai Birken AS
Rør i Sjø EB Marine
Rensing/filtrering av vann ENWA AS

Vi gratulerer Tytlandsvik Aqua med det nye anlegget og takker for oppdraget!

Klikk på modulene under for å lese mer om de involverte aktørene:























 Fylketbygges.no, Vikebuktvegen 17, 6392 Vikebukt
Org.nr. NO 898072622 MVA, Tlf.: 466 13 489
E-postadresse: frisvoll@gmail.com
Ansvarlig redaktør: Odd Einar Frisvoll
 
 
(C) Fylket bygges
123movies