onsdag, april 17, 2024

Prosjekt

Minimize



Drøbak får landets første Powerhouse ungdomsskole



Norges mest miljøvennlige skole, Powerhouse Drøbak Montessori ungdomsskole, bygges i Drøbak. Over et livsløp på 60 år vil bygget produsere mer energi enn det tok å bygge, drifte og avhende bygget.


Ungdomsskolen har 60 elever fordelt på 8.-10. klasse og ligger i naturskjønne omgivelser høyt over fjorden nordøst for Drøbak sentrum. Det nye bygget er utformet slik at brukernes forståelse for menneskets samhørighet med naturen styrkes.

Skolen skal årlig produsere nærmere 30 500 kWh energi gjennom solstrømproduksjon. Bygningskroppen gjennomkjøres av en skråstilt skive, en såkalt «solskive». Solskiven henter ren luft inn og bruker skorsteinseffekten til å føre avkastluften ut. For å oppnå maksimal effekt av solcellene, orienteres solskiven rett mot sør med en helning på 33 grader. Solskiven skaper også sosiale og pedagogiske arenaer i form av utvendige og innvendige amfier og trapper som er styrende for skolens romslige organisering og logikk. Skolens løsninger for oppvarming, kjøling og ventilasjon bygger på prinsippene fra Powerhouse Kjørbo, men er videreutviklet og optimalisert med tanke på byggets funksjon og kostnadsramme. 

Utformingen springer ut av energikonseptet tomtens egenskaper og Montessoriskolens pedagogikk i tillegg til en stram økonomisk ramme. Arkitekturen er tenkt som et sosialt og pedagogisk redskap, oppbygd rundt Powerhousekonseptet som det sentrale formgivende elementet. 

Plasseringen av den rektangulære bygningskroppen nær skogbrynet skaper et stort og variert uteområde med god kontakt med naturen. Passive tiltak, som et kompakt bygningsvolum, gode U-verdier og materialer med lite bundet energi, minimerer energibehovet, som vil ligge på under en fjerdedel av det som er vanlig for skolebygg av samme størrelse. Det benyttes lokalt produsert treverk i byggets vegger og gulv.

Det er utviklet et plusshuskonsept hvor formen på bygget avgjøres av miljø- og energikravene, i like stor grad som funksjonskravene. Dette gir en spennende og nyskapende arkitektur. Det er spesielt gledelig å se at dette plusshuset tar hensyn til miljø og natur, samtidig som det også bygger opp under Montessoriskolens pedagogikk, og at alt dette kan realiseres til en konkurransedyktig pris. Dette er et meget spennende prosjekt som alle partnerne i Powerhouse kan være stolte av.

Den nye skolebygningen blir i underkant av 1000 m2 oppvarmet areal og organiseres på ett plan med en etasje under deler av bygget der terrenget har et naturlig fall. Total kostnad for bygget, inkludert prosjektering, er 27,5 millioner kroner.

Powerhouse representerer et samarbeid om utvikling av plusshus og består av eiendomsselskapet Entra prosjektutvikleren og entreprenøren Skanska, miljøstiftelsen ZERO, arkitektkontoret Snøhetta og rådgivningsselskapet Asplin Viak. Powerhouse-samarbeidet definerer plusshus som et bygg som produserer mer ren og fornybar energi over livsløpet enn det som blir brukt til produksjon av byggevarer, oppføring, drift og avhending av bygget.

Drøbak Montessori barnehage ble stiftet i 1991 av Ingrid Stange. Drøbak Montessori Skole ble etablert som en videreføring av barnehagen i 1995. I 2002 ble skolen og barnehagen donert til Drøbak Montessori Stiftelse. Drøbak Montessori ungdomsskole ble etablert i 2005 og inngår også i stiftelsen. Ingrid Stange er styreleder i stiftelsen og daglig leder er Mervi Flugsrud.

Det er stor interesse for bygget, og driften der, både lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Skolen vil være en besøksskole som kan inspirere andre til å våge og satse utradisjonelt. Skolens elever vil være aktivt med i formidling av byggets særegenhet og miljøprofil gjennom omvisninger og foredrag.


BYGGHERRE: Drøbak Montessori Stiftelse
TOTALENETREPRENØR: Skanska

Vi gratulerer byggherre med den nye Montessoriskolen og takker for oppdraget!

Klikk på modulene under for å lese mer om de involverte aktørene:



 

























 Fylketbygges.no, Vikebuktvegen 17, 6392 Vikebukt
Org.nr. NO 898072622 MVA, Tlf.: 466 13 489
E-postadresse: frisvoll@gmail.com
Ansvarlig redaktør: Odd Einar Frisvoll
 
 
(C) Fylket bygges
123movies