lørdag, september 23, 2023
 Regjeringskvartal-innovasjon kan åpne slusene til verdensmarkedetSTAUT Den nye kjøretøysperren er tilpasset et nordisk klima.

Statsbygg har utløst opsjonen på kjøp av kjøretøysperrer med innovasjonspartneren Prodtex AS fra Ulsteinvik. Dette vil gagne det nye regjeringskvartalet, og kanskje mange flere.
For å skape et regjeringskvartal som er både åpent og trygt, er det nødvendig med bevegelige kjøretøysperrer som kan slippe godkjente kjøretøy inn og ut av området.

 
– Eksisterende sikringsprosjekter i Norge har vist at det er en rekke utfordringer knyttet til slike sperrer i et nordisk klima med mye kulde, snø og salt. I det nye regjeringskvartalet skal det derfor utvikles nye og bedre løsninger, forklarer prosjektdirektør for Nytt regjeringskvartal, Jard Bringedal.
 
Legger til rette for innovasjon og utvikling
 
Med bakgrunn i disse utfordringene og med støtte fra Innovasjon Norge, gjennomfører Statsbygg innovasjonsprosjektet «STAUT – kjøretøysperre til å stole på». Stortinget har vedtatt at byggingen av regjeringskvartalet skal legge til rette for innovasjon og utvikling hos norske leverandører.
 
Siden innovasjonsoppstarten i 2020 med flere interessenter står Statsbygg og STAUT nå ved en milepæl da det satses på løsningen til Prodtex fra Ulsteinvik. Erfaringen så langt er positive.

– Innovasjonspartnerskapene har vist at norske leverandører kan utvikle nye og innovative løsninger, som trolig kan være konkurransedyktige i et større marked utenfor våre byggegjerder, påpeker Jard Bringedal i Statsbygg:
 
– Samarbeidet har vært spennende og innovativt, og vi i Statsbygg har stor tro på at den nye løsningen fra Prodex vil gi klare forbedringer, legger han til.
 
Løsningen skal ivareta samme krav til sikkerhet og funksjon, men på en måte som bidrar til enklere drift og vedlikehold enn det man kjenner i dag. Den vil gi vesentlige lavere drifts- og vedlikeholdskostnader enn løsninger som finnes fra før.
 
Simuleringer og kræsjtest
 
I april ble det gjennomført kræsjtest av kjøretøysperrene hos Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) i Sverige.
 
– Vi har testet løsningen ganske hardt. Kræsjtesten i Sverige ga en visuell bekreftelse på at det fungerer, sier Bringedal:
 
– Vi har også fått bistand av NTNU SIMLab med simuleringer og vurderinger rundt de ekstreme belastningene kjøretøysperrene skal kunne motstå, avslutter han.
 
Prodtex skal levere pullerter til byggetrinn 1 med opsjon for leveranser i senere byggetrinn om disse blir gjennomført. Kontrakten er på 26 MNOK med første leveranser allerede i juni 2023.

Utfordringer i nordisk klima
 
Rundt departementsbygningene skal det etableres perimetersikring med et ytre og et indre perimeter. For å sikre funksjonene i regjeringskvartalet vil det være behov for driftssikre, bevegelige kjøretøysperrer for å regulere trafikk inn og ut av området.
 
Kjøretøysperrene skal i tillegg fungere godt for alle som bruker byrommene i og rundt regjeringskvartalet, inkludert gående og syklende.
 
Det er kartlagt en rekke utfordringer knyttet til dynamiske kjøretøysperrer i nordisk klima. I allerede monterte løsninger har man erfart at det blir slitasje i form av salting, brøyting, erosjon, temperatursvingninger, dårlig drenering og vanninntrengning.
 
Slitasjen fører til stort behov for service og utskifting. Vedlikehold og utskifting av kjøretøysperre er utfordrende i en bysituasjon hvor kontinuerlig drift er høyt prioritert på grunn av trafikal flyt.
Kjøretøysperre.jpg

Når Veidekke flytter inn i 2024 skal de kunne slå seg på brystet og si "Vi nådde målene!"

Veidekkes nye hovedkontor blir banebrytende: – Dette er første gang i verden at knust betong fra et riveprosjekt erstatter 100 prosent av ... les mer

Imponerende løsninger fra Statsbyggs Summer Interns

Hvordan ville du startet byggenæringen på nytt? Det er en av fire utfordringer Statsbygg ga årets Summer Interns – som resulterte i nye ... les merByggavfall blir klimavennlig jord

Knust teglstein, kompost og biokull kan gi mye mer miljøvennlige jordblandinger, viser et nytt forskningsprosjekt i Statsbygg-regi. Det kan komme ... les mer

Grunnstenen på plass for Norsk havteknologisenter

Fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran la tirsdag ned grunnstenen for anlegget på Tyholt, som skal bidra til en bærekraftig utvikling av ... les merNy direktør for Statsbyggs utenlandseiendommer

Vibeke Schulz Ahlsand er ansatt som avdelingsdirektør for Statsbyggs eiendommer i utlandet. Her får hun ansvaret for statlige eiendommer i over 50 ... les mer

Grønt lys for NTNU Campussamling

Statsministeren og statsråd for forskning og høyere utdanning besøkte i går NTNU i Trondheim og ga grønt lys for oppstart i byggingen av NTNU ... les mer


Mange bruksområder for gammel betong

Betongbransjen har redusert sine CO2-utslipp, men kan bli enda mer klimavennlig ved å redusere utslippene fra sementproduksjon, øke gjenbruken av ... les mer

Intelligent belysning - 100% drevet av solenergi

Soldrevne gatelys har aldri vært mer aktuelt

... les mer

Veidekke: Ny milliardkontrakt med Fornebubanen

Veidekke har i dag skrevet kontrakt med Fornebubanen om tunnel- og grunnarbeider på den to kilometer lange strekningen fra Majorstua til Skøyen i ... les mer

Regjeringskvartal-innovasjon kan åpne slusene til verdensmarkedet

Statsbygg har utløst opsjonen på kjøp av kjøretøysperrer med innovasjonspartneren Prodtex AS fra Ulsteinvik. Dette vil gagne det nye ... les mer


Keisargave blomstrar til ambassadøren si glede

I 64 år stod det japanske kirsebærtreet i regjeringskvartalet i Oslo. No står treet på Sylling prestegard i Lier, og den japanske ambassadøren ... les mer

Staten bruker mindre areal

Sidan 2019 er arealbruken i staten redusert med 176 000 kvadratmeter. Det kjem fram i Statsbygg sin årlege rapport om statens bruk av lokale, som ... les mer

Trondheimskunstnar skal prege Norsk havteknolog...
Spaden i jorda for det nye 22. juli-senteret

Norconsult prosjekterte Årets skolebygg
Veidekke: Venter nedgang i det skandinaviske en...

Kunstig intelligens på tak og fasader
Norconsult inviterer til Bærekraftsuken 2023

Gode resultat for Statsbygg i 2022
Statsbygg bygger flomtunnel og sjøvannsenergifo...

Statsbygg lanseres innovasjonssamarbeidet ByggBOKS
Åpnet Europas største ombrukssentral

17 meter lange rørsjakter heises på plass i Liv...
Norconsults Cathrine Kirkøen-Bere kåret til en ...

Statsbygg mottok 18 varsler i 2022
Bygg Arena Arendal utfordrer på klima, arbeidsl...

Block Berge endrer navn til Veidekke Prefab
Statsbygg planlegger salg av Victoria terrasse

Veidekke: Vil kjøpe entreprenør i Østfold
Staten sparer milliardar i kontorleige

 
 
 
 

 Fylketbygges.no, Vikebuktvegen 17, 6392 Vikebukt
Org.nr. NO 898072622 MVA, Tlf.: 466 13 489
E-postadresse: frisvoll@gmail.com
Ansvarlig redaktør: Odd Einar Frisvoll
 
 
(C) Fylket bygges
123movies