tirsdag, mai 17, 2022
 Et høyhus i tre10 etasjer med massivtre - Et kontorbygg har sjelden vært nærmere naturen.

–Da bygget begynte å reise seg på nyåret i 2021, kommenterte folk stadig hvor godt det luktet i området, smiler Per Roar Brox, salgsdirektør i Splitkon. 
 
Nordens mest miljøvennlige
Splitkon er markedsledende i Norge på massive trekonstruksjoner og har en av verdens største fabrikker i sitt slag. Som materialleverandør utgjør de en viktig brikke i etableringen av SporX. 

Prosjektet SporX har som målsetting å være Nordens mest bærekraftige kontorbygg, og har blant annet passivhusstandard og energiklasse A. SporX er bygget i 100 % massivtre og limtre fra grunnmuren og alle 10 etasjer opp. 
 
Kortreist 
Elementene er produsert en halvtime fra byggeplassen, ved Splitkons fabrikk i Åmot i Modum. Massivtre er trelameller som limes sammen til større elementer. Elementene er svært solide, og veier kun en tredjedel av betong.

– Det er uvanlig i vår tid å reise et høyt bygg helt uten bruk av betong over kjellernivå, forteller Brox. 

 

Stort mer bærekraftig kan det vel ikke bli: Plankene som blir bruk i produksjonen er mest mulig kortreist. Ifølge Brox kan du sette en passer på kartet og få plass til treverksleverandørene innenfor en radius på 20 mil fra fabrikken.

Hva bør sies om massivtreets suverene egenskaper når det brukes i et kontorbygg? 

– Her er det mye man kan trekke frem! Tre har styrke, letthet, fleksibilitet, formbarhet og er godt for innemiljø og helse. Splitkon-massivtre er av toppkvalitet, og har mange fordeler som gjør at det blir stadig mer populært. For å nevne noe har det stor bæreevne, god brannsikkerhet, det gir utmerket akustikk og er gunstig for mennesker med astma og allergi. 

En god følelse
Brox og kollegene i Splitkon har registrert mye positiv oppmerksomhet rundt prosjektet. 

– Siden tre er et levende materiale, oppnår man en nærhet til det naturlige som ofte forsvinner litt i andre byggeprosjekter hvor stål og betong er rådende. Det virker som om de fleste setter pris på å ha treverk rundt seg, det gir en god følelse.

Hvordan var det for Splitkon å få et slikt prosjekt?

– Det er klart det er et stort signalprosjekt. Det er fint for oss å få vise at det er mulig å bygge virkelig store bærekraftige bygg.  Utover SporX leverer vi nå materialer til store prosjekter som omsorgsboliger, skoler og studentboliger. Det er viktig i et bærekraftperspektiv at vi erstatter betong og stål der vi kan, og vi er glade for å kunne vise hva man kan få til med massivtre. 
splitkon.jpg

Norconsult en av de første i Europa med teknisk verifikasjon på EUs taksonomi

EUs taksonomi krever langt mer enn regneark. Stadig flere av Norconsults kunder ønsker teknisk rådgiving i forbindelse med scoring etter ... les mer

KF-skolen i Stavanger er kåret til årets skolebygg

LINK Arkitektur har stått for arkitektur, interiør og landskapsarkitektur på KF-skolen som i dag mottok prisen Årets skolebygg 2022.

... les mer


Nye grep i store prosjekter

«Komplekse byggeprosjekter vil alltid være vanskelige. Men gjennomføringen av dem kan forbedres med systematisk læring og tydeligere krav til alle ... les mer

370 millioner til fylkene for å skaffe flere læreplasser

– Norge trenger mange flere fagarbeidere for å bygge den moderne velferdsstaten og en industri i verdstoppen. Hvert år står flere tusen ungdommer ... les merNorconsult vinner kommunikasjonspris for "Rådgiverne"

Norconsults dokumentarserie «Rådgiverne» fra 2021 vant prisen «Beste digitale kampanje» under Europower Communications Conference i går. Nå lover ... les mer

Klart for bygging av Ocean Space Centre

Med motteke oppdragsbrev for det nye havromssenteret planlegg Statsbygg å starte bygginga på Tyholt i Trondheim til hausten.

... les mer

Bekymring for økte byggepriser

Store byggeprosjekter kan bli dyrere enn planlagt. – Vi er bekymret for kostnadene knyttet til det å bygge nye sykehus, sier administrerende ... les mer

Kåring av Årets skolebygg 2022

Se de fem spennende skolene konkurrere om den fine prisen Årets skolebygg 20222! Stemmegivningen har begynt, og stemmene kan avgis til den 20. ... les mer


Statsbygg investerte for 6,6 milliarder i 2021

Statsbygg nådde et driftsresultat på 2,16 milliarder i fjor, viser årsrapporten som nå er lagt fram. 18 bygg ble ferdigstilt i Norge og ... les mer

Norconsult inviterer til Bærekraftsuken 2022: Kunnskap vokser når den deles

Hvordan skaper vi verdi av bærekraft, og hvordan blir et prosjekt bærekraftig? Hva må vi egentlig gjøre for at kundene skal få realisert mer ... les mer


Prisvarsel fra 1. april 2022

Byggevarekjeder forbereder kunder på prishopp på byggevarer. Noen kan bli inntil 20 prosent dyrere.

... les mer
Starter byggingen av nye Drammen tinghus

Rivingen av gamle Park hotell i Drammen er gjennomført. Nå starter Statsbygg og NCC opp betongarbeidene til det nye tinghuset.

... les mer
Rabani med doktorgrad om rehabilitering til ene...
Revidert forprosjekt Nationaltheatret

Bygger nytt 22. juli-senter
Firesafe øker satsingen på brannslukking

Geotermos gir isfri fotballbane
Statsbygg sparte 92 millioner i strøm

Den gylne hjelm til Campus Ås
I rute med planarbeidet for NTNU Campussamling

Statsbygg har fått rammen for Livsvitenskapsbygget
Bedre prosjektering av trapper

Avinor lyser ut milliardkontrakter på Norges st...
Norconsult med fem nominerte til "Årets Kraftkv...

Nok et år med rekordhøye investeringer hos Cramo
Firesafe styrker seg på brannalarm - kjøper Tec...

Rekordomsetning for varehus i Byggtorget i 2021
Et styrket Multiconsult tar fatt på det nye året

Nye Trondheim S blir Norges mest moderne
Et høyhus i tre

 
 
 
 

 Fylketbygges.no, Vikebuktvegen 17, 6392 Vikebukt
Org.nr. NO 898072622 MVA, Tlf.: 466 13 489
E-postadresse: frisvoll@gmail.com
Ansvarlig redaktør: Odd Einar Frisvoll
 
 
(C) Fylket bygges
soap2day