17 meter lange rørsjakter heises på plass i Livsvitenskapsbygget

Created 1 years 20 days ago
by Odd Einar Frisvoll

Categories: categoryalle
Views: 254

STORT Livsvitenskapsbygget tar form ved Blinden i Oslo. FOTO AF ENERGI

Her heises den 17 meter høye rørsjakten på plass

Sikrere, mer effektivt og mer klimavennlig: Aldri før har prefabrikkerte modulsjakter blitt brukt i et så stort omfang som på Livsvitenskapsbygget i Oslo. Totalt skal 15 slike sjakter heises på plass i råbygget.

Modulsjaktene kommer i fire deler og skal plasseres oppå hverandre i utsparinger (åpninger) støpt etter mål. Sjaktene er utstyrt med rør og isolasjon, og er dermed klare til å kobles til bygget for videre distribusjon av vann, avløp, sprinkler, varme og kjøling så snart de er på plass.
 
– Dette er første gang denne metoden blir brukt i så stort omfang, sier prosjektdirektør Per Roger Johansen i Statsbygg:
 
– Vi ønsker å ligge i front og være en pådriver når det gjelder utvikling som vil komme hele byggebransjen til gode. Ved å produsere komplekse installasjoner i en beskyttet fabrikkatmosfære sikrer vi tryggere forhold for de som utfører arbeidet. Dessuten økes effektiviteten når færre operasjoner forgår ute på byggeplassen, og i tillegg reduserer vi avfallsmengden.
 
Nye løsninger
 
Også porteføljeleder Luke Kollerøs Panton i AF Energi, som har kontrakten for rørarbeider i Livsvitenskapsbygget, er svært fornøyd med løsningen.
 
– Statsbygg har hele veien vært lydhør for våre forslag til ulike løsninger. Derfor har vi som entreprenør hatt stor påvirkningskraft, noe som har muliggjort en større andel prefabrikkerte elementer enn i en tradisjonell entreprisekontrakt, sier Panton:
 
– Ved å produsere disse installasjonene på fabrikk sikrer vi både høyere kvalitet og mer forutsigbare forhold. Denne løsningen gir i tillegg mulighet for å kunne benytte de permanente installasjonene til provisorisk drift av takavvanning og byggvarme.
 
AF Energi har utviklet modulløsninger for varme- og kjøleinstallasjoner i mer enn 10 år og var først ute med å sette prefabrikasjon av slike løsninger i system. Disse rørsjaktene prefabrikkeres i Litauen med innvendige rør ferdig isolert.
100.000 kvadratmeter forskning
 
Livsvitenskapsbygget, der Universitetet i Oslo og Oslo universitetssykehus skal holde til, vil fylle 100.000 kvadratmeter med forskingsmiljøer innen kjemi, farmasi og livsvitenskap.
 
De skal utvikle nye løsninger på store utfordringer innen helse og bærekraft med tilgang til det beste og mest moderne utstyret som kreves for å drive forskning og innovasjon i verdensklasse. Statsbygg oppfører bygget og skal drifte det når det står ferdig på slutten av 2026.

 



Rørsjakt.jpg