Statsbygg planlegger salg av Victoria terrasse

Created 1 years 77 days ago
by Odd Einar Frisvoll

Categories: categoryalle
Views: 231

Selges: Statsbygg planlegger salget av Victoria terrasse.

Med rik historie og fantastisk beliggenhet er Victoria terrasse en unik eiendom sentralt i Oslo. Nå har Statsbygg fått i oppdrag fra Kommunal- og distriktsdepartementet om å forberede et salg.

Utenriksdepartementet skal etter planen flytte fra Victoria terrasse til det nye regjeringskvartalet i slutten av 2025. Dermed vil det statlige behovet for Victoria terrasse opphøre, og eiendommen kan selges. Et eventuelt salg kan tidligst skje i 2026.
 
– Uttrykket «unik mulighet» er vel en klisjé i eiendomsbransjen, men dette er faktisk nettopp en slik mulighet. Viktoria terrasse er en stor og sentral eiendom midt i hovedstaden med en sjeldent rik historie. For eiendomsutviklere er dette en mulighet man kanskje bare får én gang i løpet av karrieren, sier administrerende direktør Harald Vaagaasar Nikolaisen i Statsbygg.
 
Tomtearealet er på ca. 9800 kvm. med tre bygninger, som har et samlet areal på ca. 39.150 kvm. Kommunal- og distriktsdepartementet understreker i sitt oppdragsbrev at Statsbygg må gjøre nødvendige avklaringer før eiendommen legges ut til salg. Spesielt pekes det på at Riksantikvaren arbeider med en eventuell fredning. Dette må være klarlagt i god tid før salg av eiendommen.
 
Fra Røverstat til departementskontor
 
Victoria terrasse ble bygd i perioden 1884–90. Det var landets største og fineste leiegårdskompleks med 124 leiligheter på opptil 10 rom med innlagt vann og elektrisk lys. Bygningene ble reist på det uregulerte slumkvarteret kalt Røverstatene, bestående av gateløpene som het Algier, Tunis og Tripoli på folkemunne. Målet var å bygge boliger for å gi slottet finere naboer.
 
Henrik Ibsen flyttet inn tidlig på 1890-tallet, da de fasjonable leiegårdene på andre siden av Slottsparken var nybygde. I en leilighet i første etasje med utsikt over fjorden skrev han både «Lille Eyolf» og «Byggmester Solness».
 
Utenriksdepartementet flyttet delvis inn i Victoria terrasse i 1905. Fra 1913 ervervet staten hele kvartalet, og flere departementer flyttet inn. UD overtok etter hvert to av kvartalene, mens Riksrevisjonen flyttet inn i sydkvartalet, der de ble værende frem til 1996.
 
Victoria terrasse var kanskje Oslos mest beryktede sted under krigen. Under den tyske okkupasjonen ble Victoria terrasse hovedkvarter for Gestapo og det nazifiserte norske Statspolitiet.
 
Statsbygg skal i salgsprosessen vurdere hvordan allmennheten kan sikres tilgang til deler av Ibsens leilighet, som er bevart, og de to gestapocellene som fortsatt finnes i bygningens kjeller.



victoriaTerrasse.jpg