Nye grep i store prosjekter

Created 1 years 328 days ago
by Odd Einar Frisvoll

Categories: categoryalle
Views: 365

«Komplekse byggeprosjekter vil alltid være vanskelige. Men gjennomføringen av dem kan forbedres med systematisk læring og tydeligere krav til alle involverte», skriver administrerende direktør Harald Nikolaisen og byggherredirektør Marius Tunstad i et debattinnlegg.
 
Etter over 200 år med statlige norske byggeprosjekter er Statsbygg nå inne i sin kanskje aller mest spennende periode noensinne. Aldri før har vi ledet så mange store og komplekse byggeprosjekter over hele landet og i utlandet.
 
Med økt størrelse og kompleksitet kommer også økt risiko for at kostnader og fremdrift utfordres. Når bygg, tuneller, veier og andre bygg- og anleggsprosjekter omtales i media, er det gjerne fordi de sprekker på tid eller kostnader. For Statsbyggs del er budsjettsprekker unntaket, ikke normen. Av de 74 byggeprosjektene vi har ferdigstilt de seneste fem årene, er 69 levert til fastsatt kostnadsramme eller lavere.
 
Samtidig har noen få, men store prosjekter endt med unødvendige og store budsjettoverskridelser. I årene som kommer planlegges det for flere både store og mindre byggeprosjekter med høy kompleksitet. Derfor er det avgjørende at Statsbygg hele tiden jobber for å bli enda bedre som prosjektvirksomhet. Denne erkjennelsen ligger til grunn for vår måte å jobbe med prosjektutvikling og prosjektstyring i dag.
 
Unike utfordringer og løsninger
 
Det å gjennomføre komplekse prosjekter, er både utfordrende og vanskelig. Kompleksitet borger for mange og krevende oppgaver. Når Statsbygg bygger stort, er det gjerne unike bygg med unike utfordringer og løsninger. Nybrottsarbeid på mange vis. Og ingen mulighet for enkle valg. Det vil gå flere generasjoner før vi neste gang bygger et operahus i Norge. I et veterinærbygg må vi tenke nytt rundt smittevern, et regjeringskvartal krever nytenkning rundt sikkerhet. Dette er ikke ferdighus du kjøper i butikken. Derfor må vi systematisere læringspunktene fra alle slike engangstilfeller til en felles gjennomføringsmodell.
 
Det er heller ikke bare her til lands at store prosjekter er utfordrende. McKinsey publiserte nylig en større internasjonal studie av over 500 store prosjekter. Den viser en gjennomsnittlig kostnadsoverskridelse på 79 prosent, noe som tilsvarer 1,21 mrd. (USD), og forsinkelser på mellom seks måneder og to år.
 
Analysen viser også at det er få organisasjoner som er rigget for å lykkes med de store prosjektene. Årsakene til budsjettoverskridelser i store prosjekter er sammensatte, og det er vanskelig å finne enkle svar. Likevel er det noen hovedårsaker som går igjen, blant annet mangelfull prosjekteierstyring, mangelfull kostnadsestimering og for lite kompetanse- og kulturbygging. Det finnes ikke lettvinte løsninger for å lykkes med dette, det krever profesjonelle flergangsbyggherrer som har egen kompetanse, og som jobber kontinuerlig med utvikling, læring og forbedring.

Forbedrer styringsprosessen
 
I fjor startet Statsbygg opp et internt forbedringsprosjekt i samarbeid med Metier OEC. Vi utvikler og forbedrer nå prosjekteierstyringsprosessen vår. Det utarbeides også en veileder for gjennomføring av tidligfase, en prosess for kvalitetssikring av beslutningsunderlag og et kompetanseprogram.
 
Vi skal også lære av det vi gjør riktig. Derfor har vi kartlagt hvor vi er gode, i tillegg til å skaffe god oversikt over årsaker for kostnadsoverskridelser i de prosjektene det gjelder.
Vi må også i større grad enn nå være en utfordrer. Fremover kommer vi til å sette tydeligere krav til leverandørene og interessentene i prosjektene våre. Vi vil konstruktivt utfordre bestillinger fra departementene, og i enda større grad enn før utfordre forventninger og krav fra brukerne av byggene våre for å sørge for at riktige prioriteringer blir gjort innenfor de kostnadsrammer som er fastsatt.
 
Invitasjon til bransjen
 
Dersom vi i Statsbygg skal nå målsettingene våre, er vi avhengige av at hele næringen er med. Skal vi lykkes med de mest krevende prosjektene, må hele leverandørkjeden heves noen hakk, og bidra til forbedringen. Dette gjelder de store entreprenørene, de tekniske entreprenørene, rådgiverne og konsulenthusene.
 
Vi vil fremover invitere sentrale aktører til diskusjoner om hvordan vi alle kan levere best i klassen også når det gjelder de store, komplekse prosjektene. Vi håper så mange som mulig vil være med oss på dette initiativet. Når vi blir bedre sammen, vil vi også lykkes med økt verdiskapning!
 
Harald Nikolaisen, administrerende direktør Statsbygg
Marius Tunstad, byggherredirektør Statsbygg



nasjonalmuseetVestbanen.jpg