fredag, mars 29, 2024

Prosjekt

Minimize



Nytt flisfyringsanlegg ved TINE Elnesvågen

Ved TINE Meieriet Elnesvågen er det nå bygd et anlegg for flisfyring til erstatning for fyring med gass. Resultatet blir en nedgang i utslippet av CO2 på 2420 tonn.

Det er Kleive Betongbygg AS som har hatt totalentreprisen på det bygningsmessige arbeidet på prosjektet. De har hatt ansvaret for utføringen av blant annet flissiloen i betong med skyvbart stålplatetak. Selve fyringsanlegget er oppbygd av brannisolert stålbæring med sandwichelement som vegger og et tekket og isolert stålplatetak.

Det er selskapet Bio Energy som har bygd anlegget til 17,5 million kroner der Enowa støtter miljøprosjektet med åtte millioner. 

Det flisfyrte dampanlegget bruker rein skogsflis som brensel. Flisa mates mekanisk inn, forbrennes på en rist-basert bioenergiovn, trykktemperaturen heves og damp oppstår. Den føres så opp i selve meieriet og sørger for oppvarmingen.

Jarlsbergosten

I mange år har den runde, verdenskjente Jarlsbergosten blitt laget ved et meieri basert på varme fra naturgass. Nå går både Jarlsbergosten, brunosten, nøkkelosten og de andre osteslagene som produseres i Elnesvågen i Fræna, nye tider i møte. Osteproduksjon ved meieriet gir vel 65 arbeidsplasser.

Varmeenergi er det største energiforbruket ved meieriet. All melk og alle produkter er avhengig av varme. I dag bruker meieriet om lag to tonn naturgass i døgnet for å lage all varmen de trenger

Fræna har nok lauvskog som kan brukes til flis. Det er Romsdal Bioenergi AS som skal levere flisen til anlegget. Det forventa behovet blir om lag 20.000 m³ flis i året, tilsvarende ett trailerlass annenhver dag.

Vi gratulerer TINE Elnesvågen med nytt flisfyringsanlegg og takker for oppdraget!

Klikk på modulene under for å lese mer om de involverte aktørene:

















 Fylketbygges.no, Vikebuktvegen 17, 6392 Vikebukt
Org.nr. NO 898072622 MVA, Tlf.: 466 13 489
E-postadresse: frisvoll@gmail.com
Ansvarlig redaktør: Odd Einar Frisvoll
 
 
(C) Fylket bygges
123movies