lørdag, april 20, 2024

Prosjekt

Minimize



Utbygging av Kavli Moen Gård i Eresfjorden



I 2011 stod første byggetrinn av Kavli Moen gård ferdig. Blant annet 12 fantastisk flotte rom med høy standard. Rommene i den 200 år gamle delen huset ble pusset opp med tanke på å sette gjestene tilbake i tid.

Spisesal og museum
På senhøsten 2012 startet ombyggingen av den gamle driftsbygningen på gården. I mai står en ny stor spisesal med kapasitet på nærmere 120 gjester klar. I tillegg vil det på høsten i år bli åpnet to museer i bygget. Et mekanisk museum basert på det som ble produsert på gården, og ikke minst et museum der Fred Kavli sitt virke blir presentert. Bygget har et samlet areal på 900 kvadratmeter over to etasjer. Museene er i 1.etasje og den nye spisesalen i 2.etasje. I tilknytning til spisesalen er det også et topp moderne kjøkken.


Fred Kavli
Kavli-navnet stammer fra Isfjorden og kom til Moen rundt 1918 da Johan Fredrikson Kavli giftet seg med Lina Aslaksdotter som bodde på Moen gård. Deres eldste sønn Aslak tok over driften i 1946. Under krigen da det var mangel på drivstoff hadde Aslak og lillebroren Fred konstruert et teknisk vidunder av en bil som gikk på pellets. Deler av pelletsmaskinen blir å finne i museet til høsten. 

Fred Kavli startet på NTH i Trondheim og var ferdig utdannet sivilingeniør i 1954 og utvandret året etter til USA. Det gikk ikke mange år før Fred startet opp for seg selv, og på det meste hadde han 1500 personer i arbeid på KavliCo. Mesteparten av produksjonen var manøvreringsdeler til romfarts- og flyindustrien samt til de store amerikanske bilprodusentene. Fred solgte seg ut av KavliCo i 2000, og donerte etter det store verdier til forskningsstiftelsen The Kavli Foundation som er lokalisert i USA. Fred Kavli døde i november 2013.

Det gode liv
Eresfjord ligger innerst i Langfjorden i Romsdal. Bygda har ca 450 innbyggere og hører til Nesset kommune. Lengst sør i bygda ligger det 20 km lange Eikesdalsvatnet. Rundt en times kjøring unna ligger både Molde, Sunndalsøra og Åndalsnes. Det var i denne bygda Olise Alexander og Bjørn Cameron Alexander drømte om å bosette seg og starte det gode liv…

Bjørn er tidligere norsk og nordisk mester i kokkekunst, og har laget godsaker på blant annet Bagatelle, Feinschmecker, Annen Etage og Brasserie Hansken i Oslo. Olise kom fra Bølgen & Moi og Ylajali, og var de siste fem årene før de flyttet til Eresfjord kjøkkensjef hos kronprinsparet på Skaugum.

Med parets førstefødte i vogn ønsket de å ta seg et velfortjent friår i hjembygda til Olise etter travle kokkeår i hovedstaden. De var på utkikk etter en gård de kunne overta og pusse opp, og sendte ut 18 forespørsler i bygda. De fikk 17 avslag, men en ville selge. Men gårdbrukeren som ville selge hadde en styrtrik onkel i USA, som ønsket å kjøpe tilbake barndomshjemmet sitt – sterkt nedslitte og ubebodde Kavli Moen gård.

Etter mye fram og tilbake tok milliardæren Fred Kavli turen hjem til Eresfjord for blant annet å lytte til kokkeparets gjestehus-drøm. Han må ha likt ideen for i 2011 stod gjestegården ferdig oppusset og bygd ut for et ukjent antall millioner – med 12 gjesterom, spisesal, konferanserom, vinkjeller, stuer og et proff-kjøkken ledet av Olise og Bjørn Cameron Alexander. 


Vi gratulerer tiltakshaver med utbyggingen og takker for oppdraget!

Klikk på modulene under for å lese mer om de involverte aktørene:




















 Fylketbygges.no, Vikebuktvegen 17, 6392 Vikebukt
Org.nr. NO 898072622 MVA, Tlf.: 466 13 489
E-postadresse: frisvoll@gmail.com
Ansvarlig redaktør: Odd Einar Frisvoll
 
 
(C) Fylket bygges
123movies