fredag, april 19, 2024

Prosjekt

Minimize



Nytt lagerbygg hos Visnes Kalk i Eide


Totalentreprenør Lønnheim Entreprenør hadde byggestart på det 2000 kvadratmeter store lagerbygget for kalkprodukt til Visnes Kalk i Eide sommeren 2013. Stålbygget ferdigstilles i mars. Måneden etter starter arbeidet med å bygge sammen nybygget med eksisterende bygg.

Det er Kalstad Montering i Sykkylven som har utført arbeidet med stålplateteaket og veggmontasjen. Nassau Door Ålesund har levert og montert to store porter i forbindelse med nybygget.

Visnes Kalk baserer sin virksomhet på foredling av en krystallinsk marmorforekomst kjent for sin hvithet og høye kalkinnhold. I tillegg til kalkprodukter utnytter søsterbedriften Visnes Eklogitt AS eklogitten som dekker kalkforekomstene til å fremstille en rekke produkter basert på en tung og høyverdig stein.

Det var Iver R. Eide som startet uttak av marmor fra Visnes til blokkproduksjon i 1904. Han vokste opp på Eide, men reiste som 18-åring til Hamar i steinhuggerlære. I 1904 brant Ålesund, og det ble bestemt at byen skulle bygges opp igjen i et ikke brennbart materiale. Det ble arbeid i Ålesund og Iver R. Eide dro dit. Mens han var der fikk han høre at på Visnes i Eide kommune lå det store fjell av både hvit og kulørt marmor. Dette var nær sjøen og med god dybde og havneforhold. Han fikk bygselskontrakt med samtlige teigeiere og kontrakter for levering av ferdighugget stein. Slik startet steinindustrien i Eide i 1904.

Det ble hugget bygningsstein til flere store bygg av marmoren fra Visnes. Ålesund kirke, Rønneberggården i Ålesund og Bondeheimen i Trondheim er noen av dem.

På 50-tallet var det så å si et steinhuggeri rundt hver en sving i Eide. I dag er enhetene større og færre. De to andre kalkbedriftene på Eide, Naas Kalksteinbrudd og Langnes Marmorbrudd, er også fortsatt i full drift. Steinindustrien med tre kalkbrudd og 16 bedrifter som driver med bearbeiding av stein har i dag ca 170 ansatte. I tillegg kommer ringvirkningene fra disse basisvirksomhetene.

Vi gratulerer Visnes Kalk med det nye lagerbygget og takker for oppdraget!

Klikk på modulene under og les mer om de som er involvert i prosjektet:














 Fylketbygges.no, Vikebuktvegen 17, 6392 Vikebukt
Org.nr. NO 898072622 MVA, Tlf.: 466 13 489
E-postadresse: frisvoll@gmail.com
Ansvarlig redaktør: Odd Einar Frisvoll
 
 
(C) Fylket bygges
123movies