fredag, april 19, 2024

Prosjekt

Minimize



Miljøbygget Lyngården i Trondheim



Miljøbygget Lyngården er ferdig første kvartal 2019 i Trondheim. Lyngården er forretnings- og kontorlokaler.

Byggherre er KLP Eiendom, og prosjektkostnaden er 205 millioner kroner. Prosjektet bygges som passivhus med BREEAM Very Good sertifisering og blir Trondheims første kontorbygg bygd etter den nye TEK17 forskriften. Energimerket A og passivhus. Bygget er på 14 000 kvadratmeter og byggestart var i september 2017. 
Bygget er det tredje miljøbygget NCC bygger for KLP Eiendom.

Bygget er et signalbygg langs omkjøringsveien/E 6 med gode profileringsmuligheter. Prosjektet er sentralt plassert og holdeplass for flybuss og kommende superbusstrase er i umiddelbar nærhet.  Bygget består av 9925 kvadratmeter med kontorareal, fordelt på 5 etasjer, og ca. 3 600 kvadratmeter kjeller som i hovedsak er p-kjeller og lager. Bygget vil huse cirka 450 arbeidsplasser. 

Bygningskroppen utgjør i seg selv en støyskjerm for nabolaget, og med godt isolerte fasader og vinduer vil det sørge for et rolig og godt arbeidsmiljø innendørs. Sikksakk- formen i grunnplanen har gitt bygget tilnavnet «Lyngården». Bygningskroppen er formet slik at den danner uterom på hver side av bygningen. De to knekkene i hovedformen vil i tillegg motvirke at bygningen fremstår som en monoton kontorblokk. Trekantskjermene, i tillegg til å være en viktig del av byggets uttrykk, fungerer som passiv solskjerming, som er med på redusere antall timer hvor vinduene er dekket av utvendig zip-screens / automatisk solskjerming. Dette bidrar til bedre dagslys i kontorlokalene. 

Lyngården har et todelt fasadeuttrykk, som respons på byggets forskjellige henvendelse. På østsiden oppleves bygget primært i høy hastighet fra omkjøringsveien. Fra hovedadkomsten i vest oppleves bygget i et lavere tempo, hovedsakelig av gående og syklende, og danner bakveggen i et park- og småhusområde. 
 
Mot omkjøringsveien har bygget et mer strømlinjeformet uttrykk, med platekledning og fast ytre solskjerming av aluminium integrert i fasaden. Solskjermingen minimerer antall timer vinduene er dekket av utvendige zip-screens, og bidrar til å gi fasaden er mer interessant uttrykk, med lys og skyggevirkninger. På innsiden er skjermene lakkert i 4-5 varme fargetoner, som gjør at opplevelsen av fasaden er helt forskjellig avhengig om den betraktes fra nord eller sør. Platekledningen er lakkert i tre forskjellige, nærliggende nyanser for å gi ekstra spill i materialiteten. 
 
Mot park, småhusområde og hovedadkomst i vest har fasaden et varmere uttrykk, med tre kledning og fast ytre solskjerming av tre. En sammensetning av ulike panelbredder og farger i en palett av jordtoner gir et spill i fasadeuttrykket opplevd nært på. Fra avstand glir fargene mer over i hverandre og gir et mer helhetlig uttrykk. Sett fra gavlene er det solskjermene som vil være fremtredende, og tilsvarende østfasaden vil derfor fasadeuttrykk endres når man beveger seg rundt og langs bygget. Første etasje og toppetasjen langs vestfasaden er inntrukket. Alukledning er her videreført fra østfasade for å gi en sammenheng i materialbruken rundt bygget, og for å tydeliggjøre sprang i fasadeliv med skifte i materialbruk. På vestfasaden går vinduene i full etasjehøyde, og har innslag av større formater for å åpne bygget mot park og utsikt i vest.

Kantinen er i byggets toppetasje med tilhørende takterrasse. I tilknytning til kantinen etableres et felles møterom med kapasitet for inntil 40 personer. Bygget har ca. 110 parkeringsplasser på bakkeplan og 130 parkeringsplasser i p-kjeller. Det er innvendige sykkelparkeringsplasser. 

Bygget har desentralisert ventilasjon, som er gunstig i forhold til behovsstyring. All belysning er LED basert. Lyngården er smartbygg, f.eks. er det powertags som måler strømforbruket ned på sikringsnivå. 
Blant leietakerne er Microschip Technology Norway AS, Sparebank 1 SMN, Sparebank 1 Regnskapshuset, Schneider Electrics Norge AS, NCC Norge AS.
Det blir flott opparbeidet grøntareal/park på fremsiden av bygget mot Brøsetveien.


BYGGHERRE: KLP Næringsbygg
TOTALENYREPRENØR: NCC
ARKITEKT: PIR II AS

 

Vi gratulerer byggherre med det nye kontorbygget og takker for oppdraget!

Klikk på modulene under for å lese mer om de engasjerte aktørene:


 



















 Fylketbygges.no, Vikebuktvegen 17, 6392 Vikebukt
Org.nr. NO 898072622 MVA, Tlf.: 466 13 489
E-postadresse: frisvoll@gmail.com
Ansvarlig redaktør: Odd Einar Frisvoll
 
 
(C) Fylket bygges
123movies