fredag, mars 29, 2024

Prosjekt

Minimize



Nye Sandnes Rådhus



Byggingen av nytt rådhus i Sandnes startet i mars 2017, og i desember 2018 skal det stå ferdig. Prosjekteringen av det nye rådhuset startet i 2015. Byggetiden har vært 24 måneder. 


Det nye rådhuset har en størrelse på BRA 11757 m2 fordelt på fire etasjer. Tomten det bygges på er tomt A4 i Havneparken Sandnes. Kruse Smith Entreprenør er generalentreprenør. 

Rådhuset er av de første byggene i Havneparken. Det får en enestående plassering like ved fjordkanten, og blir et fyrtårn og forbilde for kommende bygg i området, både arkitektonisk og som klimavennlig bygg. Rådhuset er bygget på gammel sjøbunn, noe som har gitt ekstra utfordringer i byggingen, der det blant annet er brukt 12000 meter med betongpæler.

Nybygget skal inneholde kjernefunksjoner for kommunen, som bystyre og formannskapssal, servicetorg og arbeidsplasser for ca. 350 ansatte. 

Etter arkitektkonkurransen vant de tyske arkitektene - firmaet Code og Practice Arcitects GmbH, og juryen sier blant annet: Utkastet er både monumentalt og nøkternt på samme tid. Det enkle bygningsvolumet er frigjort fra geometrien og utvider seg i bredde og åpner seg mot sjøfronten.

Prislappen på det flunkende nye rådhuset er på 406,5 millioner kroner. Bystyresalen får panoramautsikt mot Vågen. Fasaden blir dekket med keramikk for å speile byens historiske teglverks- og pottemakerindustri.  Det nye rådhuset skal ha inngang fra Elvegaten – der det blir inngang for publikum og 350 ansatte. Sandnes trenger bedre arbeidsplasser for dem som jobber i kommunen – og et bedre servicebygg for publikum. 

«Felles grunn» er arkitektens bidrag. De har tegnet et forslag som både er monumentalt og nøkternt på samme tid. Det enkle bygningsvolumet er frigjort fra geometrien på omliggende gateløp, slik at gaterommet utvider seg i bredde og åpner seg mot sjøfronten, heter det blant annet fra juryen i arkitektkonkurransen.

Sandnes Kommune har også invitert kunstnere til å utforme forslag til kunstprosjekter for det nye Rådhuset, det skal utformes prosjektforslag for et innendørs prosjekt og et utendørs prosjekt. 

Det gamle rådhuset er solgt, og skal bli ny helsepark. Det gamle rådhuset er fra starten på 1960 tallet og har også vernede deler som fasaden, bystyresalen og trappene i det eldste bygget. Bygget fra 1980-tallet skal rives og her kommer et nybygg på 9000 kvadratmeter, totalarealet vil være 14500 kvadratmeter.

Havneparken er regionens mest attraktive adresse og er lokalisert i nordre del av sentrum. Tradisjonelt har denne delen av byen vært knyttet til havnevirksomhet, industri og byggevarehandel. Området transformeres til en moderne og urban del av sentrum med plass til nytt rådhus, Jæren Tingrett, Sandnes Sparebank, Diakonhjemmet høgskole, hotell, restauranter, boliger og kontorlokale. Totalt 153 000 kvadratmeter landareal frigjøres til byutvikling. Det skal også bygges et hotell, et kontorbygg og eksklusive leiligheter.


BYGGHERRE: Sandnes Eiendomsselskap KF
GENERAL ENTREPRENØR: Kruse Smith
Arkitekt: Code of Practice Arcitects GmbH

Vi gratulerer byggherre med det nye Rådhuset og takker for oppdraget!

Klikk på modulene under for å lese mer om de involverte aktørene:


 





















 Fylketbygges.no, Vikebuktvegen 17, 6392 Vikebukt
Org.nr. NO 898072622 MVA, Tlf.: 466 13 489
E-postadresse: frisvoll@gmail.com
Ansvarlig redaktør: Odd Einar Frisvoll
 
 
(C) Fylket bygges
123movies