fredag, mars 29, 2024
 



Norges største byggeplass



På en brakke ved Ullandhaug, sitter prosjektdirektør i Sweco Lars Egil Borsheim. Den har han holdt kontor siden 2018 og kommer til å bli der til 2024. Han er nemlig utleid som prosjektleder for bygg i prosjektet Nye Stavanger Universitetssykehus (Nye SUS).

Arbeidet med planleggingen av sykehuset startet med konseptfasen tilbake i 2013, og i 2024 skal sykehusets første byggetrinn stå ferdig. I dag er rundt 20 prosent av det nye sykehuset bygget, resten er under prosjektering.

Totalt skal 125 000 kvadratmeter sykehus og 20 000 kvadratmeter med parkeringshus oppføres, noe som gjør at byggeplassen kvalifiseres til Norges største. På byggeplassen er det hektisk aktivitet. Råbygget nærmer seg ferdigstillelse, fasadearbeider, taktekking, bygging av personheiser og teknisk infrastruktur inne i bygningene pågår. Provisorisk oppvarming av byggene skjer med energi fra energibrønner som er boret i fjell.

– Det er kjekt å se at ting begynner å ta form. Dette er første byggetrinn, og det neste har planlagt oppstart etter dette er ferdig. Målet er at sykehuset skal ta imot de første pasientene i løpet av høsten 2024, sier Lars Egil Borsheim.

Leder ledere
Totalt er mellom 300 og 400 mennesker innom byggeplassen hver dag. Av disse har Lars Egil ansvar for 15 byggeledere.
– Som prosjektleder for bygg har jeg ansvar for å sørge for at byggeledere og entreprenører har informasjonen de trenger for å gjøre jobben sin. 

Denne informasjonen innebærer alt fra dokumenter og tolkning av kontrakter, til juridisk bistand. I tillegg til dette har han bidratt inn i anskaffelsesrundene. Han har også vært involvert i utarbeidelse av konkurransegrunnlag, forhandlinger og bistått under kontrahering av entreprenører der det har vært naturlig, og delegert mye videre ut i organisasjonen.

– Prosjektet gjennomføres med byggherrestyrte, sidestilte entrepriser etter NS8405. Vi følger en entrepriseoppdeling som sikrer at både lokale og regionale entreprenører kan konkurrere om kontraktene vi utlyser. Så langt har vi utlyst ca 90 entrepriser, og vi har i våre konkurranser åpnet for at tre til åtte entreprenører kan delta  i hver av konkurransene.

Samarbeid og tillit
Som prosjektleder for bygg inngår Lars Egil i ledergruppen til Nye SUS-prosjektet, og han har ansvar for å styre den totale gjennomføringen av bygningsmessige arbeider, både innvendig og utomhus. Han har lang erfaring som både prosjektleder og byggeleder, men dette er det største prosjektet han har ledet.

– Jeg liker store prosjekter og utfordringene de medfører. Jeg er glad i mennesker og samspillet mellom ulike folk, og dette gjør meg nok til en god prosjektleder. I dette prosjektet leder jeg byggeledere som er vant til å være ledere i en liten organisasjon, men her er de en liten del av en stor organisasjon, dette har medført spennende utfordringer, sier han.
Han påpeker at et godt samarbeid og tillit mellom alle involverte er helt avgjørende for å lykkes

– For meg er det helt avgjørende å ha forståelse for mine byggelederes arbeidshverdag, utfordringer og behov, og dette får jeg gjennom å lytte til dem. En viktig del av det å være leder er også å anerkjenne at vi alle sitter på ulik kunnskap, og jeg spør mine byggeledere ofte om råd. I tillegg er jeg tydelig på hva jeg krever av hver enkelt byggeleder og kommuniserer at jeg er her for dem.

For å sikre en god dialog mellom alle sine byggeledere har de korte Teams-møter en gang om dagen.

– Selv om vi sitter på samme brakke, kan vi ikke sitte sammen. Hver morgen har vi et Teams-møte hvor alle byggeledere og prosjektledere deler ting som er verdt å vite. Annen hver uke har vi et lengre møte hvor vi går i dybden på ulike emner, sånn at vi sikrer en omforent forståelse av blant annet kontrakter og standarder.

Fremtidens sykehus
I prosjektet skjer det meste av samhandling digitalt.
– For å sikre best mulig informasjonsflyt, dokumenteres alt vi gjør i prosjektet i et eget system; Pims 365. Her logges alle oppgaver og all aktivitet, og disse kobles igjen mot de som har ansvar for de ulike sakene, sier Lars Egil.

I prosjekter som blir stadig mer komplekse, er han takknemlig for at verktøyene også er i utvikling.

– Det at vi nå kan prosjektere modellbasert sørger for at kommunikasjon mellom prosjekterende og de som skal bygge blir bedre, og sikrer at vi kan se byggbarheten før vi godkjenner.
Utover at prosjekteringsverktøyene er moderne, lover prosjektlederen også at sykehuset vil bli fremtidsrettet.

– Dette sykehuset er bygget for fremtiden, og jeg ser frem til åpningen av et sykehus bygget på brukerne og pasientenes premisser, sier han.

Foto av byggeplass: Mikal Haga, Kruse Smith 




Byggeplass--Mikal-Haga-Krus.jpg

Bygginga av nytt kontrollsenter startar til sommaren

Statsbygg har skrive kontrakt på 165 millionar kr med Mesterbygg Ringerike for det nye regjeringskvartalet sitt eksterne kontrollsenter, som skal ... les mer

Nå er Picassos "Fiskerne" en del av A-blokken

I over tre år har den store betongtavlen med Pablo Picassos «Fiskerne» stått midlertidig i en kasse på innsiden av byggegjerdet i ... les mer



Klar for videre faser i NTNU Campussamling

Prosjektet som skal samle fagmiljøene ved NTNU på Gløshaugen i Trondheim, går nå inn i en fase med videre prosjektutvikling- og gjennomføring. ... les mer

Veidekke bygger kontorbygg i Haugesund

Veidekke har fått i oppdrag å oppføre et miljøsertifisert kontor- og næringsbygg på kaipromenaden i Haugesund for Smedasundet Sytti7 AS (Caiano ... les mer



Statsbygg opnar gateutstilling med cowboy-fotografiar

Lei av trauste byggegjerde? No kan du sjå fire fotografi av Vibeke Tandberg når du går forbi byggeplassen til det nye Regjeringskvartalet.

... les mer
Statsbygg kjøper forskningsutstyr for 1,3 milliarder kroner

Statsbyggs største enkeltstående byggeprosjekt, Livsvitenskapsbygget, er i startgropen for storstilt innkjøp av utstyr og inventar. Statsbygg skal ... les mer


Syv ukers skoleturnè for yrkesfag

Et team fra Veidekke legger i dag ut på langtur for å møte elever på ungdomsskoler og videregående skoler fra Agder i sør til Trøndelag i nord. ... les mer

Blir Norges mest miljøvennlige universitetsbygg

Statsråd Karianne Tung er fornøyd med spleiselaget, som skal sørge for at kontor- og undervisningsbygget til Norsk havteknologisenter i Trondheim ... les mer


Veidekke: Verdens første asfaltfabrikk på hydrogen

Takket være et lite industrieventyr ved Veidekkes asfaltfabrikk i Kristiansund er det i høst produsert 3.000 tonn asfalt kun ved bruk av hydrogen ... les mer

Startskudd for NTNU Campussamling

Statsbygg er byggherre når startskuddet går for byggeprosjektet NTNU Campussamling ved nyttår. Konkurransen er allerede i gang om hvem som får ... les mer


D-blokka har nådd høgda si

Det nye regjeringskvartalet reiser seg i Oslo sentrum, og D-blokka har no vakse seg til full størrelse.

... les mer
Statsbygg har laget Samspillsboka

Samspill er avgjørende for å lykkes med store og komplekse byggeprosjekter. Nå har Statsbygg foredlet samspillsmodellen sin og standardisert den i ... les mer





Delte Statsbyggs studentpris i Bergen
Veidekke: Konsernets miljøpris for 2023 til Vei...

Skanska blir entreprenør på C-blokken
Markerte ferdigstillelse av Logistikkbygget ved...

Rekordhøy bevilgning til bygging
Regjeringen styrker arbeidet med energieffektiv...

Grønt lys for Tønsberg tinghus
Konkurranse om minnested i Regjeringskvartalet

Når Veidekke flytter inn i 2024 skal de kunne s...
Imponerende løsninger fra Statsbyggs Summer Int...

Byggavfall blir klimavennlig jord
Grunnstenen på plass for Norsk havteknologisenter

Ny direktør for Statsbyggs utenlandseiendommer
Grønt lys for NTNU Campussamling

Mange bruksområder for gammel betong
Intelligent belysning - 100% drevet av solenergi

Veidekke: Ny milliardkontrakt med Fornebubanen
Regjeringskvartal-innovasjon kan åpne slusene t...

 
 
 
 

 Fylketbygges.no, Vikebuktvegen 17, 6392 Vikebukt
Org.nr. NO 898072622 MVA, Tlf.: 466 13 489
E-postadresse: frisvoll@gmail.com
Ansvarlig redaktør: Odd Einar Frisvoll
 
 
(C) Fylket bygges
123movies