tirsdag, september 22, 2020
 Mer metallic på byggfasadenInteressen for fasadeplater med metallic-fargespill er langt større i Norge enn ellers i Europa. Konseptet «Tre tårn» er en driver, ifølge halvfabrikata-leverandøren Vink.

Med inspirasjon fra formen til et tre, er utformingen av boligblokkene «Tre Tårn» på Rundeskogen nordvest for Sandnes sentrum blitt et referansebygg for fasadeplaten Trespa Meteon. Trespa har vært på markedet i mer enn 60 år, men produktet har fått en ny vår med en kjerne av 70 prosent trefiber og 30 prosent herdeplast, samt metallic-fargespill.

De tre tårnene er åttekantet formen, og er organisert slik at det skapes diagonale siktakser mellom dem. Fasadeplatene består av trekantede plater. Platene er rotert i forskjellige retninger, slik at de reflekterer lyset på ulik måte, og gir en illusjon av en 3-dimensjonal fasade, opplyser arkitektselskapet Helen & Hard AS.

Spesielt fargespill

Bygget var nominert til Statens byggeskikkpris 2014, og mottok rosende omtale av juryen. Stadig flere har fått øynene opp for fasaden som er brukt, forteller salgssjef bygg hos halvfabrikata-leverandøren Vink, Karl-Martin Holmberg:

– «Tre tårn» har egentlig kun én type plate, med et avansert fargespill. Det er en metallic-variant, så når du vrir platene 90 eller 180 grader, vil lyset reflektere fargen på en helt annen måte. Det er ganske spesielt. Fasaden består av noe sånt som 3.500 tusen forskjellige trekanter, per bygg. De er satt sammen i ett system. Blant annet er det beregnet hvilket av byggene som skal vris i en gitt retning, for å få det fargespillet de er ute etter.

– Vink leverte fasadeplater til dette prosjektet i 2011, og Trespa bruker det fortsatt som sin hovedreferanse. «Tre tårn» blir brukt på alle fargekart, presentasjoner og brosjyrer. Folk har merket seg denne fasaden. Den er veldig levende. Når du går rundt der, vil fargespillet endre seg hele tiden. Det har definitivt vært en viktig døråpner for metallic-produktet, for vi selger langt mer metallic her enn hva gjør ellers i Europa.

Takler også tagging

– Disse platene er 100 prosent vedlikeholdsfrie. Du kan til og med tagge dem ned, spraye hele flaten sort og la den stå i flere dager. Med anti-grafittivask blir platen like fin igjen. Den vasken kommer jo med aggressivt kjemikalie, som på andre typer plater normalt «spiser opp» overflatebehandlingen. Men her får du ikke de «rosene», eller «dottene», etter en slik vask. Trespa er et «dødt» materiale. Det er ingen «åpne» porer, sier Holmberg.
– Vink i Sverige har testet Trespa i over et år, hvor folk tagger ned platene. Så vasker de platene igjen, én gang i uken. Og selv etter et år holder overflatebehandlingen og fargespillet. Anti-tagging er noe vi bruker i salg hele tiden. Problemet er at folk likevel ofte velger bort det beste alternativet, til fordel for det billigste. Prisforskjellen kan være så lite som 100 eller 200 kroner per kvadratmeter, men likevel går de for billigere løsninger.

Flere velger kvalitet

Dette er i ferd med å endre seg, i takt med nye krav til vedlikehold hos entreprenørene, mener Holmberg. De siste to årene har entreprenører i langt større grad satset på kvalitet.

– Historisk har folk hatt en oppfatning om at en fasadeplate kun er en fasadeplate, men nå ser vi at flere tenker at ting skal vare lenge. Kundene regner i større grad inn vedlikehold. Færre ser for seg at de skal bytte ut fasadene hvert tiende år. Det blir jo over byggets levetid temmelig mye dyrere enn å investere én gang i en fasade som holder. Flere leter etter en fasade som kan holde i 50 eller 60 år.

– Folk er lei av å bytte ut fasader, og å male vegger. Arkitekter og byggherrer har også et tydeligere ønske om å reise et bygg som er levende lenge. Én driver kan være føringer innen offentlige byggprosjekter. De setter i økende grad krav til at entreprenørene skal stå for vedlikehold, for eksempel i 10 eller 15 år. Da blir det plutselig mer interessant å investere i bedre materialer. Det er en fornuftig måte å tenke på. Det koster mer, men så blir det også gjerne den eneste gangen du gjør den investeringen i bygget.

– Trendene i Norge kan være temmelig annerledes enn hva de er sørover i Europa. Her i Norge har trenden vært grått, de siste tre – fire årene. Alt er grått. I tillegg tar altså metallic-fargen av. En annen ting som kommer er plater med trykk. Du kan printe et bilde, egen logo, eller få et ferdigtrykket mønster fra produsent. Så langt er det mest brukt i mer spesielle bygg, men det ser veldig flott ut.

fremtidensbygg.no
Metallic-byggfasade.jpg

Mer metallic på byggfasaden

Interessen for fasadeplater med metallic-fargespill er langt større i Norge enn ellers i Europa. Konseptet «Tre tårn» er en driver, ifølge ... les mer

Et av Europas største næringsbygg i massivtre

Et krystallinsk ytre, nesten utelukkende i glass, og et mykt og lyst indre med mye tre. Finansparken i Stavanger er et bærekraftig og innovativt ... les merBygger ved hjelp av solstrøm

Når verdens første nullutslipps-laboratorium nå bygges i Trondheim så er også byggestrøm-anlegget til Ramirent drevet av solceller.

... les mer
3D-skanner benyttet på første kommersielle oppdrag i Norge - bekrefter potensialet i teknologien

ELOP har nylig gjennomført sitt første kommersielle oppdrag på et større boligprosjekt i Oslo. I samarbeid med det svenske selskapet Invator AB, ... les merTiltak mot støy må planlegges

Støy kan føre til isolasjon, mistrivsel og stress. Skoler og barnehager må tenke tiltak allerede før bygging, mener ekspert på fysisk læringsmiljø ... les mer

Kan spare èn milliard på digitale byggesøknader

Hvert år bruker norske kommuner 1,4 milliarder kroner på å behandle 100 000 byggesøknader fra privatpersoner og bedrifter. Ved å heldigitalisere ... les mer


Bygger flere studentboliger i massivtre

AF Gruppen har inngått avtale med Studentsamskipnaden i Østfold om å bygge nye studentboliger i massiv tre på Remmen i Halden.

... les mer
Er arkitekter mer "slave enn sjef" i norsk byggebransje?

President i NAL, Gisle Løkken, sier kritikken av norsk byggebransje fra salgs- og markedssjef hos Hi-Con, Gunnar Røste, belyser en reell ... les mer


Nytt regjeringskvartal: Forprosjektet per nå

Forprosjekt for nytt regjeringskvartal er nå i ferd med å ferdigstilles, og Statsbygg offentliggjør nå illustrasjoner av forprosjektet.

... les mer
Bransjen og offentlige byggherrer enige om prinsipper for håndtering av koronarisiko

Statens vegvesen, Bane NOR og Statsbygg må ta sin del av risikoen for koronarelaterte forhold som entreprenører ikke kunne forutse da kontrakten ... les mer


Forstår myndighetene byggenæringen?

Leserinnlegg av Daglig leder, Frank Ivar Andersen,  Byggmesterforbundet.

Når regjeringen i slutten mai varslet tiltak under overskriften ... les mer

Glassrekkverk: Skremmende dårlig kvalitet

Mindre enn halvparten av stolpene som ble testet av SINTEF oppfyller kravene i byggteknisk forskrift. Svakheter fører først og fremst til opplevd ... les mer

Benytter innovativ belysningsløsning på nye Fus...
Nå kan du få arealinformasjon over alle bygg i ...

Etterlyser tydeligere regelverk
Ulstein Arena får heder i nasjonalt verdiprosjekt

Lett tre reduserer transportkostnader og stress...
Nominert til Nordisk Lyspris 2020

Rekordhøyt eiendomssalg for Statsbygg
Svanemerket byggevirksomhet i Norden doblet fra...

Byggebransjen trenger flere varslere
Lanserer ny takstein for moderne boliger

Norges største trehusprodusent bytter navn
Norges største næringsklynge for bygg-, anlegg-...

Isolering: Bedre balanse med papir
Ny OBOS-modell skal få flere inn på boligmarkedet

Hellberg Safety lanserer nytt hørselvern med Mu...
Ny dørlås revolusjonerer byggebransjen

Sender flere utstyrstyver på flukt
Skal eliminere arbeidsulykker

 
 
 
 

 Fylketbygges.no, Vikebuktvegen 17, 6392 Vikebukt
Org.nr. NO 898072622 MVA, Tlf.: 466 13 489
E-postadresse: frisvoll@gmail.com
Ansvarlig redaktør: Odd Einar Frisvoll


(C) Fylket bygges - produsert med ROW fra Ramvik AS - ramvik.no
123 movies