onsdag, september 30, 2020
 Isolering: Bedre balanse med papirCelluloseisolasjon på resirkulert avispapir er energigjerrig og effektivt, mener de hos CBI Norge.

– Celluloseisolasjon er et naturlig produkt, som legger beslag på mindre ressurser både under fremstilling og etter endt bruk, forteller daglig leder hos CBI Norge, Knut Johnsrud.
– Du kan faktisk ende opp med et «negativt» miljømessig fotavtrykk etter endt livsløp. Cellulosebasert isolasjon har et stort fortrinn med dette. Vi har veldokumenterte løsninger med tanke på brannmotstand, energibruk, miljø og utførelse. Samtidig får vi tilbakemeldinger om at våre kunder ofte opplever byggeprosessen som tidsbesparende.

Bedre energibalanse
Markedet skiller gjerne mellom mineralbasert isolasjon og organisk isolasjon, som også inluderer cellulose. Celluloseisolasjon lages av trefiber eller retur-avispapir, mens mineralull lages av stein eller glass.


– Celluloseisolasjon utmerker seg med lav luftgjennomgang, en viktig egenskap når kravet til mer energieffektive bygg stadig skjerpes. Konveksjon, eller lettere sagt luftbevegelse i konstruksjonen, har en innvirkning på den faktiske isolasjonsevnen. Et isolasjonsmateriale med lavere luftgjennomgang gjør at konveksjonen skjer saktere. Dette er et viktig poeng. Det ville ikke ha så mye å si, dersom temperaturene ville være konstante også ute – for eksempel minus 10 grader. Men vi vet dette gjelder kun i korte perioder i året. Samtidig ønsker alle en jevn konstant innetemperatur uansett årstid, og vi oppnår med lavere konveksjon en bedre energibalanse.

Yngre kunder tenker grønnere
CBI leverer isolasjon av resirkulert avispapir, med en visjon om å være den foretrukne og mest anerkjente merkevaren i Norge innen bærekraftige isolasjonsløsninger for nybygging og renoveringsprosjekter. Johnsrud mener fremtidens kunder vil kreve miljøriktige løsninger.

– Vi opplever en dreining blant kundene våre. Større entreprenører blir nå målt på miljøvennlighet, og vi opplever det som det er en «kamp» dem imellom for å kunne levere de «grønneste» byggene til en ny generasjon miljøbevisste kunder. Dessuten opplever vi at flere sluttbrukere under 40 år har et helt annet søkelys på valg av produkter til byggverkene sine, med tanke på miljømessig påvirkning.


– Vi har alltid hatt cellulosebasert isolasjon som vårt produkt. Vi hadde alternative isolasjonstyper i sortimentet, men vi kuttet dem ut for et par år siden. Vi ønsket å rendyrke celluloseisolasjon. Det vi ser i dag kun er begynnelsen på en betydelig endring i næringen. Energibruk har allerede vært et tema i byggenæringen i flere år. Isolasjon i seg selv er kanskje det største mengdeproduktet i et bygg. Om valgmulighetene her har det lenge vært temmelig stille, men vi merker at det kommer.

Miljøkrav er en mulighet
CBI Norge satser også hardt på dokumentasjon og sertifiseringer. I Tyskland er den viktigste av dem er «NaturePlus»-merket, mens i Norge gjelder den EU-standarden Environmental Product Declaration (EPD). Samtidig opplever CBI Norge dette som en liten «jungel» for en liten aktør:

– Vi klarer ikke å ha sertifikater fra alle ordninger tilgjengelig. Strengere krav til miljøregnskap i forbindelse med bygg er imidlertid en mulighet for oss. Vi har EPDen som en driver, og vi ser der hvilke faser de i dag legger vekt på. Noen vektlegger kun fase A1 til A3, som går på produksjon. Der har vi veldig gode tall, fordi det bindes mer CO2 enn det forbrukes da treet allerede har bundet mye CO2 i vekst, samt at vi gjenbruker papir. Det brukes også meget lite energi til å fremstille isolasjonen.

– Vi skulle ønske alle EPD er ble regnet helt ut, helt til fase D – punktet som omhandler gjenbruk, og at det blir mer fokus i markedet på å også kreve dette. Vi ser at det er mange konkurrenter som ikke deklarerer fase D, fordi det oppleves som mer eller mindre «frivillig». Kan dette være fordi leverandører ser at punktet bidrar feil vei, og dropper den delen? Jeg håper også «etter endt bruk fasen» av en livssyklus kommer til å spille en større rolle fremover.

Men er produktene kortreiste, også?
– Vi skulle gjerne hatt norsk produksjon. Men i Skandinavia utgjør vi ikke flere potensielle kunder enn at vår hovedleverandør Isocell ser oss som ett og samme marked. Fabrikken ligger derfor i triangelet Oslo, København og Stockholm, for å levere til de tre landene. Den største råvaren er avispapir fra Sverige og Norge. Vi mener vi derfor kommer godt ut med tanke på minimalt fotavtrykk til transport.
Cellulose isolering.jpg

Endringer i regelverket i byggherreforskriften

Arbeids- og sosialdepartementet har fastsatt en rekke endringer i byggherreforskriften. Målet med endringene er å gjøre kravene til byggherren enda ... les mer

Et av Europas smarteste bygg er solgt - overtegning og stor interesse

Clarkson Platou Real Estate kjøper aksjene i Karvesvingen 5 AS fra AF Gruppen og Höegh Eiendom. Det har vært stor interesse for det nyoppførte ... les merVenter at nedgangen i entreprenørmarkedet blir moderat

Veidekkes prognoser for de skandinaviske entreprenørmarkedene viser at utsiktene for sektoren nå ser bedre ut enn antatt før sommeren.

... les mer
Mer metallic på byggfasaden

Interessen for fasadeplater med metallic-fargespill er langt større i Norge enn ellers i Europa. Konseptet «Tre tårn» er en driver, ifølge ... les merEt av Europas største næringsbygg i massivtre

Et krystallinsk ytre, nesten utelukkende i glass, og et mykt og lyst indre med mye tre. Finansparken i Stavanger er et bærekraftig og innovativt ... les mer

Bygger ved hjelp av solstrøm

Når verdens første nullutslipps-laboratorium nå bygges i Trondheim så er også byggestrøm-anlegget til Ramirent drevet av solceller.

... les mer

3D-skanner benyttet på første kommersielle oppdrag i Norge - bekrefter potensialet i teknologien

ELOP har nylig gjennomført sitt første kommersielle oppdrag på et større boligprosjekt i Oslo. I samarbeid med det svenske selskapet Invator AB, ... les mer

Tiltak mot støy må planlegges

Støy kan føre til isolasjon, mistrivsel og stress. Skoler og barnehager må tenke tiltak allerede før bygging, mener ekspert på fysisk læringsmiljø ... les mer


Kan spare èn milliard på digitale byggesøknader

Hvert år bruker norske kommuner 1,4 milliarder kroner på å behandle 100 000 byggesøknader fra privatpersoner og bedrifter. Ved å heldigitalisere ... les mer

Bygger flere studentboliger i massivtre

AF Gruppen har inngått avtale med Studentsamskipnaden i Østfold om å bygge nye studentboliger i massiv tre på Remmen i Halden.

... les mer

Er arkitekter mer "slave enn sjef" i norsk byggebransje?

President i NAL, Gisle Løkken, sier kritikken av norsk byggebransje fra salgs- og markedssjef hos Hi-Con, Gunnar Røste, belyser en reell ... les mer

Nytt regjeringskvartal: Forprosjektet per nå

Forprosjekt for nytt regjeringskvartal er nå i ferd med å ferdigstilles, og Statsbygg offentliggjør nå illustrasjoner av forprosjektet.

... les mer
Bransjen og offentlige byggherrer enige om prin...
Forstår myndighetene byggenæringen?

Glassrekkverk: Skremmende dårlig kvalitet
Benytter innovativ belysningsløsning på nye Fus...

Nå kan du få arealinformasjon over alle bygg i ...
Etterlyser tydeligere regelverk

Ulstein Arena får heder i nasjonalt verdiprosjekt
Lett tre reduserer transportkostnader og stress...

Nominert til Nordisk Lyspris 2020
Rekordhøyt eiendomssalg for Statsbygg

Svanemerket byggevirksomhet i Norden doblet fra...
Byggebransjen trenger flere varslere

Lanserer ny takstein for moderne boliger
Norges største trehusprodusent bytter navn

Norges største næringsklynge for bygg-, anlegg-...
Isolering: Bedre balanse med papir

Ny OBOS-modell skal få flere inn på boligmarkedet
Hellberg Safety lanserer nytt hørselvern med Mu...

 
 
 
 

 Fylketbygges.no, Vikebuktvegen 17, 6392 Vikebukt
Org.nr. NO 898072622 MVA, Tlf.: 466 13 489
E-postadresse: frisvoll@gmail.com
Ansvarlig redaktør: Odd Einar Frisvoll


(C) Fylket bygges - produsert med ROW fra Ramvik AS - ramvik.no
123 movies