Vi ligger en halv generasjon bak svenskene

Created 4 years 173 days ago
by Odd Einar Frisvoll

Categories: categoryalle
Views: 741
Vi ligger en halv generasjon bak svenskene


– Det er kanskje ikke så mange som er klar over det, men vi ligger en halv generasjon etter svenskene når det gjelder massivtre. Fram til Splitkon lanserte sin satsing for ikke mange månedene siden, hadde vi ingen norske leverandører av betydning.

Daglig leder Aasmund Bunkholt i TreFokus er svært glad for Splitkons inntreden på massivtremarkedet, men understreker samtidig overfor Fremtidens Byggenæring at det er på høy tid. Svenskene har jobbet med dette lenge, og Bunkholt går så langt som til å si at de faktisk ligger en halv generasjon før oss her hjemme.

Glimrende

– Tre er jo et glimrende byggemateriale, og i og med at det jo tar opp CO2 fra sine omgivelser under vekstperioden, betyr det et svært gunstig klimagassregnskap for dem som velger å satse på massivtre. Faktisk kan man snakke om en halvering av klimaavtrykket om man sammenligner med andre byggematerialer som stål og betong, I og med at vi nå i økende grad har fått et fokus på klimagass utslipp, alt som sies om det grønne skiftet og så videre, betyr jo en spennende fremtid for alle som arbeider med tre.

Handler dette bare om byggematerialet, eller har tre også gode egenskaper på energisektoren?

– Energi har jo lenge vært i vinden når man ser på klimagassavtrykk, og også der ligger svenskene foran oss, fordi de lenge har satset tungt på bioenergi. Når det gjelder byggematerialer, så var det tyskere og østerrikere som var tidlig ute, og som bragte dette til Norge. De første forsøkene med massivtre kom allerede i 1990, men det tok aldri helt av. Nå kommer imidlertid miljøfokuset som har skyllet over byggebransjen til å endre på dette, tror Bunkholt.

Økt ordretilgang

Hvorfor tror du at det ikke har slått an før nå?

– Det er litt vanskelig å si, men sikkert er det i alle fall at vi ser en skarp endring i markedet om dagen. Ordretilgangen har økt betydelig, og vi ser stadig nye prosjekter som vil bli stående som signalbygg i årene som kommer. De prosjektene som allerede er gjennomført, får mer og mer besøk, og vi har stadig forespørsler her hos oss som peker i retning av en sterkere satsing på massivtre – og tre generelt. Når flere får se hvilket utrolig bra byggemateriale massivtre faktisk kan være, og hva som kan skapes med det, er jeg sikker på at dette vil slå ut i økt etterspørsel.

Hva er fordelene med massivtre fremfor tradisjonell bygging med trematerialer?

– Massivtre er et bra supplement til andre typer trebaserte konsepter. Det gir en del muligheter knyttet til store prosjekter og bidrar til å utvide markedet for trebyggeri. Massivtre gir muligheter knyttet til høye bygg – gjerne i samvirke med andre industrialiserte trebaserte konsepter.

Hva sikter du til da?

– Det handler om muligheten for industriproduksjon. For det første har man jo helt andre forutsetninger for å kunne produsere nøyaktig og kontrollert når man befinner seg i et industrilokale. Det vil være bedre for arbeidsmiljøet, og man vil også kunne produsere byggematerialer som er helt og fullstendig tilpasset det prosjektet som er under oppføring. Så her er det veldig mye å hente fremfor å gjøre hele jobben ute på en byggeplass, slår han fast.

Det er altså ikke bare bedre for miljøet, men også for dem som skal jobbe med dette?

– Ja, det stemmer. Og dessuten er dette en produksjonsform som skaper grunnlag for god økonomi. Det skyldes nemlig at mens man tidligere ville ha trengt så mye som fire måneder for å produsere et bygg av en viss størrelse, kan man gjøre dette inne på en fabrikk i løpet av 4 uker og korte ned tiden på byggeplass. I tillegg krever en slik produksjonsform langt lavere bemanning, noe som ytterligere styrker massivtre som byggemateriale.

Lyse utsikter

Samlet sett betyr dette kanskje at man vil se lysere på massivtreleveranser fra norske produsenter i fremtiden?

– Ja, for selv om vi kanskje har kommet litt sent i gang på dette feltet, og svenskene som sagt ligger en god del foran oss, tror jeg det er mye å hente i det norske markedet. Dette henger sammen med både økt miljøfokus og økt tilgjengelighet. Så når markedet bare får vurdert dette en stund til, tror jeg etterspørselen kommer til å skyte enda mer i været, sier han med overbevisning.
 



Massivtre.jpg